duminică, 6 aprilie 2014

Pedeapsa de Tudor Arghezi

    Poezia "Pedeapsa" de tudor Arghei  trateaza in maniera lirica textul biblic al caderii in pacat al primilor oameni, astfel in viziunea argheziana, mcomportamentul initial al primilor oameni este transformat in act misel  deoarece nu si-au asumat faptele savarsite.
    Structurata in 7 strofe: 6 catrene si un distih, poezia are ca tema pedeapsa ca si consecinta a incalcarii poruncii divine.
    Primele doua strofe reprezita un "el" si  o "ea" lipsiti de discernamant care traiesc intr-un eden supravegheat de ochiul atotvazator al lui Dumnezeu.
    A doua secventa lirica repezinta o divinitate dreapta, aturoritara, care pedepseste faptele nerecunoscute "Niciunul n-a voit sa aleaga/ Sa-si ia asupra ina lui intreaga". Atitudinea lui Adam si a Evei  fata de greseala facuta este dominata de negare a faptei, minciuna si dezvinovatire.
    Ultima secventa  a poeziei surprinde  consecintele faprelor care au dus la pierderea armoniei si fericirii din rai si alungarea in "furtuna". Acest cuvant metaforic subliniaza indepartarea omului din raiul dulce si supunerea acestuia in fata timpului si a vitregiilor stihriate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu