duminică, 6 aprilie 2014

Homo Ludens de Johan Huizinga

    Johan Huizinga(1872-1945)  este considerat un clasic al istoriei culturii si filozofiei istoriei. Cele mai cunoscute carti ale sale sunt : "Amurgul Evului Mediu", "Erasmus", "Homo ludens". titlul ultimului volum este in limba latina, intraducere inseamna "Omul care se joaca" sau " omul ca fiinta careia ii este caracteristic jocul".
    In opera aceasta este descrisa joaca in toate felurile ei. Naratorul isi exprima punctul de vedere, aceasta opera fiind o definitie complexa a jocului:  "Jocul este o functie plina de talc" "Unii cred ca au putut definii originea jocului ca o descarcare a unui surplus de forta vitala"   "jocul satisface o  nevoie de destindere" , altii cred ca jocul este "o drenare nevinovata a unor porniri daunatoare sau ca umplere a timpului sau ca o visare catre viitor, ceea ce in joc, cu ajutorul imaginatiei , putem avea
    In prima secventa, naratorul face o paralele intre joaca omului si cea a catelusilor, jocul fiind ceva pur instinctiv, copilaresc si plin de bucurii. Naratorul explica faptul ca pe acesti catelusi nu i-a invatat nimeni sa se joace asa cum o fac ei, dar "animalele se joaca  intocmai ca si oamenii". Aceasta paralela reda jocul exact asa cum e el: cu reguli, cu veselii, cu zbenguieli. 
    In urmatoarea secventa, naratorul incepe si termina punand intrebari fara raspunsuri.

Un comentariu:

  1. Eseul este bun dar are mici greseli si undeva nu este continuat , mai exact la " putem avea..."

    RăspundețiȘtergere