duminică, 6 aprilie 2014

Diviziunea mitotica si meiotica



Cromozomul este corpusculul nucleo-proteic ce se observa cu microscopul in timpul diviziunii celulare in mitoza si meioza. Este principalul purtator al bagajului genetic specific speciei si individului. Numarul, marimea si forma cromozomilor sunt constante pentru o anumita specie si de la o generatie la alta.
            Substanta nucleara din care sunt alcatuiti cromozomii se numeste cromatina. De-a lungul cromozomilor sunt insirate genele care controleaza caracterele ereditare ale organismului. In diviziune, cromozomii apar formati din doua unitati functionale longitudinale numite cromatide. Acestea reprezinta starea diploida (2n). Diviziunea celulara mitotica prezerva de la o generatie la alta starea diploida. Diviziunea meiotica reduce la jumatate numarul de cromozomi din celula, in asa fel incat in fiecare celula rezultata se gaseste doar o singura unitate functionala, cromatida. Structura redusa (1n) se numeste haploida. Prin unirea gametilor care sunt purtatori de 1n cromozomi in timpul fecundatiei, se reconstituie structura pereche de 2n cromozomi care contine bagajul genetic nou, amestecat matern si patern.
            Gametogeneza cuprinde o linie masculina in urma careia sunt generati spermatozoizii (are loc in organismul masculin, in testicul) si o linie feminina in urma careia sunt generate ovule (in organismul feminin, in ovar).
            Celula umana contine ca bagaj genetic 22 perechi de cromozomi somatici 2n(autozomi) care transmit caractere morfologice somatice si o pereche de cromozomi sexuali numiti gonozomi care determina sexul genetic al individului.
            Meioza sau diviziunea reductionala reprezinta totalitatea fenomenelor premergatoare formarii gametilor (spermatozoid si ovul). Acestea au loc doar in celulele germinale ale tuturor organismelor cu reprpducere sexuata.
            Formarea gametilor este precedata de doua diviziuni nucleare succesive, una reductionala (sau primara indicata I), si una normala mitotica (sau secundara, indicata II).
            Prima diviziune se numeste si heterotipica deoarece din celule diploide cu doua garnituri de cromozomi (2n) una de provenienta materna, alta paterna, iau nastere doi nuclei haploizi (n).
            A doua diviziune de maturatie sau homotipica este asemanatoare mitozei obisnuite. In aceasta diviziune are loc separarea cromatidelor in fiecare din cei doi nuclei haploizi, ceea ce determina in final producerea a 4 nuclei haploizi care in urma unor procese de maturare dau nastere gametilor.
            Mitoza este un proces complex prin care nucleul celular se divide. Are loc in tesuturile aflate in cretere. Aceasta diviziune asigura cresterea si diferentierea individuala, precum si continuitatea genotipului si evolutia speciei.
            Diviziunea mitotica se petrece in celulele-mama diploide (2n crz.). In urma diviziunii, celula se duplica, luind nastere doua celule identice in continut cu celula-mama initiala, deci celulele fiice vor fi tot diploide (2n).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu