marți, 8 aprilie 2014

Roma imperiala

Istoria Imperiului Roman cunoaste in evolutia sa doua etape:
  • principatul (27 i.Hr.-284) 
  • dominatul(284-476)
Om politic abil, Octavian deschide o era noua, sub aparenta consolidarii institutiilor republicii. Octavian prea titlul de "pontifex maximus" (mare pontif), caruia ii adauga maistraturile supreme si detine puterea tribunciara. In anul 27 i.Mr. Octavian primeste de la Senat si titulatura de Augustus("cel venerabil") ceea ce-i confera un caracter sacru.Este "princeps  senatus" (primul dintre senatri) si protector al poporului in calitare de "Pater Patriae" ( Parinte al patriei")
Succesorii poarta numele de Imperator Caesar Augustus. Transmiserea puterii si a tronului nu este fixata constitutional, dar principiul ereditar natural sau fictiv( adoptiunea) se impunea de la inceput.
Pana la inceputul sec al III-lea, la conducerea principatului succeda patru dinastii: Iulia Claudia, a Flaviilor, a Antonimilor si a Severinilor. 
"Anarhie militare" ii pune capat Diocletian (284-305). Reformele sale vizeaza institutiile statului si economia. Diocletian pune bazele unei monarhii absolute, dominatul, care schimba radical sttructurile si conceptia politica a principatului. Instituie tetrarhia: guvernarea in patru: doi Augusti si doi Cezari.
Constantin cel Mare(306-337) continua si desavarseste reformele initiate de Docletian, dar renunta la tetrarhie. Pe plan administrativ mareste numarul provinciilor si al diocezelor si organizeaza patru prefecturi. Prin Edictul de la Milano( 313) oficializeaza crestinismul. Muta capitala Imperiului la Constantinopol.
Prin reformele lui Diocletian si Constantin cel Mare, Imperiul se transforma intr-o autoritate monarhica. La sfarsitul secolului al IV-lea, unitatea Imperiului
este definitiv pierduta. La moartea imparatului Teodosius(395), Imperiul se imparte intre fii acestuia, si anume in Imperiul Roman de Apus si Imperiul Roman de Rasarit.

Intre Augustus si Traian teritoriile stapanite de Roma se dubleaz. Punctul culminant al cuceririlor este atins in timpul domniei lui Traian, care anexeaza Dacia si noardul Arabiei. Imperiul universal al Romei cuprinde un teritoriu de 3.5 milioane de km patrati.
timp de aproape doua secole Imperiul cunoaste o "pax romana" . Este o perioada de prosperitate si stabilitate internationala. 
Civilizatia romana este o civilizatie urbana prin excelenta, al carei simbol este Roma. 
In cadrul general al provinciilor, orasul si teritoriul sau constituie baza organizarii politice si a vietii sociale si religioase a locuitorilor. Urbanizarea reprezinta unul dintre factorii esentiali ai romanizarii. Limba latina devine limba oficiala a regiunilor  Europei occidentale, in timp ce greaca ramane dominata in Europa orientala. 
Integrarea religioasa se manifesta prin sincretism Panteonul roman se impune si fuzioneaza  icu zeitatile locale. Sincretismul se combina cu adorarea sub nume noi a divinitatilor locale( "interpretatio romanae").
Consecinta a formarii statului roman mondial, romanizarea ireversibila a unor zone ale acestuia duce ulterior la formarea popoarelor si limbilor neolatine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu